Krabbé zoekt Matisse
Een oplichter, een gek, een epileptische impressionist, geklieder, het zou je ogen verpesten. Hoewel Pablo Picasso een groot fan was van het werk van Henri Matisse, waren recensenten en kunstverzamelaars allerminst te spreken over het werk van de Franse kunstenaar. Zelfs zijn ouders en leraren zagen het kunstenaarschap niet zitten voor hem.
Toch werkte Matisse onverstoorbaar door en groeide ondanks alle kritiek uit tot een universeel geliefd en bewonderd icoon. Hoe hield Matisse het vol om kunst te maken ondanks de negatieve reacties en tegenwerking?
Jeroen Krabbé: “Het feit dat ik dit zo graag wilde doen, is niet alleen omdat ik de schilderijen zo mooi vind - want die vind ik adembenemend prachtig - maar ik vond iets van Matisse zelf waarop ik aansloeg. Hij zegt: Als mijn verhaal ooit verteld zou worden, dan zal het iedereen verbazen die het hoort. Ik realiseer mij meer dan ooit hoe ik altijd verkeerd begrepen ben en hoe onterecht men mij heeft behandeld’.
Krabbé zoekt Matisse zie je vanaf zondag 3 november 2024 om 20.20 uur bij AVROTROS op NPO 2.
Het werk en leven van Henri Matisse
Het verhaal van Matisse begint in het noorden van Frankrijk waar Matisse als oudste zoon de beoogde opvolger was voor de zadenhandel van zijn dominante vader. Tot zijn twintigste raakte hij geen potlood of kwast aan. Tot zijn moeder hem tijdens een ziekenhuisopname een schilderskist cadeau deed om de tijd te doden. Het veranderde zijn leven.
In het begin van de twintigste eeuw ontdekte Matisse aan de Franse zuidkust wat kleur kan doen. Even later werd hij benoemd tot leider van de wilde beesten, Les Fauves, die met onvermengde, felle kleuren werkten.
Matisse reisde veel en haalde daar inspiratie uit voor zijn kunst: de Arabische invloeden in het Spaanse Granada, de energie, vergezichten en vrouwen in het Marokkaanse Tanger, de filmwereld in Nice en de kleuren op Tahiti. Aan het eind van zijn kleurrijke leven, begint hij aan zijn grote slotakkoord waarin één kleur de hoofdrol speelt.